7 Kryssløp i videregående opplæring
I 2018 trådte ordningen med kryssløp i videregående opplæring fra Vg1 studiespesialisering til Vg2 yrkesfag i kraft.1 Denne ordningen innebærer at elever fra Vg1 studiespesialisering kan søke overgang til yrkesfaglige Vg2-programmer. Ordningen gir uttrykk for et ønske om mer fleksibilitet i videregående opplæring, der elever skal kunne bytte program uten å tape tid.2 Det er frivillig for fylkeskommunene å tilby ordningen med kryssløp i videregående opplæring. I rapporten Kryssløp fra Vg1 studiespesialisering til alle Vg2 yrkesfag: Foreløpige erfaringer av Høst og Skålholt fra 2020, viser at svært få elever benyttet seg av tilbudet i skoleåret 2019/2020, og i svært få fylkeskommuner.3 Dette begrunnes med manglende etterspørsel fra elever, manglende interesse fra skoler og at det er en ressurskrevende ordning å prioritere.
1 Høst, H. & Skålholt, A. (2020). Kryssløp fra Vg1 studiespesialisering til alle Vg2 yrkesfag: Foreløpige erfaringer. NIFU-rapport; 2020:27). Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning. https://hdl.handle.net/11250/2716881
2 Ibid. s. 13.
3 Ibid. s. 42.
4 https://www.udir.no/tall-og-forskning/statistikk/statistikk-videregaende-skole/overganger-i-videregaende-opplaring/overganger/?rapportsideKode=VGO_OvergangerV_UtdprogTrinn&filter=EnhetID(-12)_KalenderAarID(2022_2023)_KjoennID(-10)_OvergangID(1_3)_ProgramomraadeID(-10)_TrinnID(10)_VisAntallOverganger(1)VisAntallPersoner(0)&radsti=(-10)(*)_(-10.*)
I Utdanningsdirektoratets (Udirs) statistikk over overganger mellom studieforberedende studieprogrammer og yrkesfaglige studieprogrammer, oppgis at 104 elever byttet fra studiespesialisering til yrkesfaglige utdanningsprogrammer i 2022, og 81 elever byttet i 2023.4 Antallet har dermed gått litt ned. Det framkommer ikke av statistikken hvorvidt elevene som har byttet fra Vg1 studiespesialisering til Vg2 yrkesfag har benyttet seg av ordningen med kryssløp, eller individuelle tilpasninger. Dette illustrerer også at ordningen ikke benyttes av mange elever.
I høstens undersøkelse ble fylkeskommunene spurt om de kjenner til ordningen med kryssløp i videregående opplæring.5 Åtte av fylkeskommunene svarte på dette spørsmålet, og samtlige svarte ‘Ja’. Fylkeskommunene fikk et oppfølgingsspørsmål om hvor mange kryssløp de har opprettet, altså antallet yrkesfag Vg2 programområder det er mulig å krysse til fra Vg1 studiespesialisering. Det spurtes ikke etter hvor mange elever som har krysset over fra Vg1 studiespesialisering til Vg2 i yrkesfag. Seks av fylkeskommunene oppgir at de ikke har opprettet noen slike kryssløp, mens én fylkeskommune oppga at de har etablert ett kryssløp fra studiespesialisering til yrkesfag, og ytterligere en fylkeskommune oppga at de har etablert fire kryssløp. Dette indikerer at det er en ordning som benyttes i liten grad av fylkeskommunene.
5 Da disse er så få er dette kapittelet uten figurer og tabeller.
6 https://www.udir.no/tall-og-forskning/statistikk/statistikk-videregaende-skole/overganger-i-videregaende-opplaring/overganger/?rapportsideKode=VGO_OvergangerV_UtdprogTrinn&filter=EnhetID(-38)_KalenderAarID(2022_2023)_KjoennID(-10)_OvergangID(1_3)_ProgramomraadeID(-10)_TrinnID(10)_VisAntallOverganger(1)VisAntallPersoner(0)&radsti=(-10)(*)_(-10.*)
Utdanningsdirektoratets (Udirs) statistikk over overganger fra Vg1 studiespesialisering til Vg2 i yrkesfag viser at samtlige fylkeskommuner har elever som bytter fra studiespesialisering til yrkesfaglige programmer mellom Vg1 og Vg2, i skoleårene 2022 og 2023.6 Det framkommer dog ikke av statistikken om disse elevene benytter seg av opprettede kryssløp, eller om det legges til rette for enkeltelever dersom de ønsker å gjøre en slik overgang. Tallene for overganger fra Vg1 studiespesialisering til Vg2 yrkesfag for hvert fylke er lave, noe som stemmer overens med funnene fra undersøkelsen.
Fylkeskommunene som oppga at de ikke har etablert noen kryssløp fra Vg1 studiespesialisering til Vg2 yrkesfag, fikk et oppfølgingsspørsmål om hvorfor de ikke tilbyr slike kryssløp. Fire av de seks fylkeskommunene som fikk dette spørsmålet svarte på det. En fylkeskommune svarer at de er usikre på antallet kryssløp de har opprettet, og svarte derfor null. En fylkeskommune svarer at de ikke har opprettet kryssløp fordi ingen har meldt interesse for det. Videre svarer en fylkeskommune at de ikke har noen direkte søkbare kryssløp, men at de legger til rette for enkeltsøkere der det er ønske for det. Den siste fylkeskommunen som svarte på dette spørsmålet svarte at de har prøvd ut ordningen tidligere, men har dårlige erfaringer med den.
Til slutt ble fylkeskommunene stilt spørsmålet “Er det alternativer til ordningen med kryssløp fra Vg1 studiespesialisering til Vg2 yrkesfag som bedre svarer på deres regionale rekrutterings- eller kompetansebehov?”. Fem av fylkeskommunene svarte på dette spørsmålet. To av fylkeskommunene svarte ‘nei’ på spørsmålet, altså at det ikke finnes alternativer som bedre svarer på deres kompetanse- eller rekrutteringsbehov. En fylkeskommune svarte ‘vet ikke’. En av fylkeskommunene forklarte at de har høy søkning til yrkesfag, og at det er svært liten etterspørsel etter kryssløp. Den siste fylkeskommunen som svarte på spørsmålet understrekte også at det er liten etterspørsel etter ordningen, og foreslo at den fases ut.
7.1 Oppsummering
- Ordningen med kryssløp fra Vg1 studiespesialisering til Vg2 yrkesfag trådte i kraft i 2018, og åpner for at fylkeskommunene kan tilby elever overgang direkte til Vg2 yrkesfag etter å ha fullført Vg1 studiespesialisering.
- Fylkeskommunene kjenner til ordningen med kryssløp fra Vg1 studiespesialisering til Vg2 yrkesfag, men få fylkeskommuner oppgir at de benytter seg av den.
- Statistikken fra Utdanningsdirektoratets nettsider viser at 81 elever har byttet fra Vg1 studiespesialisering til Vg2 yrkesfag for 2023.
- Fylkeskommunene oppga at det er lite etterspørsel etter ordningen med kryssløp fra studiespesialisering til yrkesfag, og at de legger til rette for at enkeltelever som ønsker å gjøre en slik overgang, skal få mulighet til det på andre måter.