10 Treffsikkerhet ved tilsyn
I dette kapittelet tar vi for oss spørsmål som går på treffsikkerhet ved tilsyn fra statsforvalteren. Formålet med denne ordningen er å gi barn og voksne rettigheter som sikrer et godt, trygt og likeverdig tilbud når de går på skolen. Nasjonale regelverk gir kommuner og skoler et rammeverk for hvordan disse rettighetene ivaretas. Derfor har vi spurt både skoleeiere og skoleledere om blant annet de har hatt tilsyn, om tilsynet sikret regelverksetterlevelse, og om tilsynet førte til endringer i praksis. I tillegg sammenligner vi resultatene fra denne gjennomførelsen med tall fra sist det ble kartlagt i 2021 der det er relevant. Dermed handler dette kapitlet om skoleeiers og skoleleders oppfatning av tilsynenes treffsikkerhet.
10.1 Tilsyn fra statsforvalteren de siste tre årene
Figur 10.1 viser at omtrent en av tre grunnskoler, og en av fem videregående skoler har hatt tilsyn fra statsforvalteren i løpet av de siste tre årene. Samtidig har 64 prosent av skoleeiere i kommuner hatt tilsyn. Andel som svarte “ja” i 2021 stemmer nokså godt overens med tall for denne gjennomføringen, der det største avviket er for skoleeier kommune hvor 69 prosent svarte “ja” i 2021 og 64 prosent svarte “ja” i år. Ved denne gjennomførelsen svarte syv skoleeiere for fylkeskommunen “ja”, mens en svarte “nei”.
Hvis vi ser nærmere på svarene fra lederne i grunnskolen finner vi noen forskjeller etter skolestørrelse. Figur 10.2 viser svarfordelingen. Her er det skoler med under 100 elever som skiller seg ut, der 77 prosent svarte at de ikke har hatt tilsyn fra statsforvalteren, og 16 prosent svarte at de har hatt det, mens de resterende syv prosent svarte at de ikke vet. Svarfordelingen avviker lite fra tall fra 2021.
10.2 Treffsikkerhet ved tilsyn i regelverket som ikke har blitt oppfylt
Det neste spørsmålet om i hvilken grad statforvalterens tilsyn traff områder i regelverket som ikke har blitt oppfylt ble stilt kun til de som svarte ja på om de har hatt tilsyn i løpet av de siste tre årene. Som vist i figur 10.3 ser vi at 90 prosent av skoleeiere i kommunen svarte enten “i noen grad” eller “i stor grad” at statsforvalteren traff tilsynsområder i regelverket de ikke har oppfylt. Dette ligner på tall fra 2021 der 29 prosent av skoleeiere svarte “i stor grad” og 57 prosent svarte “i noen grad” (totalt 86 prosent). For skoleledere ved grunnskoler svarte 28 prosent at tilsyn fra statsforvalteren traff “i stor grad”, mens 44 prosent svarte “i noen grad”. For skoleleder ved videregående svarte 24 prosent at tilsyn traff “i stor grad”, mens 41 prosent svarte “i noen grad”. Sammenliknet med 2021, hvor skoleledere for både videregående og grunnskole samlet sett hadde 26 prosent som svarte “i liten grad”, er det en større andel som svarte “i liten grad” for skoleledere i år. Dette er hovedsakelig drevet av svar fra skoleledere ved videregående (35 prosent). For skoleeiere i fylkeskommunen var det fire som svarte “i noen grad” og tre som svarte “i stor grad”.
10.3 Konkrete endringer som følge av tilsynsrapporter
Om tilbakemeldingene fra tilsynsrapportene fører til konkrete endringer på skolen/skolene kan si oss noe om hvordan skoleledere og skoleeiere bruker tilsynsrapportene. Figur 10.4 viser svarene på spørsmål om nettopp dette. Kun de som svarte ja på at de har hatt tilsyn de siste tre årene fikk spørsmålet. Generelt kan vi si at tilbakemeldingene har ført til konkrete endringer på skolene. I år oppgir kun 12 prosent av skoleledere ved grunnskoler og skoleledere ved videregående at det i liten grad har skjedd en endring, mens fem prosent svarte “i liten grad” blant skoleeiere i kommunen. I 2021 fant vi omtrent den samme fordelingen. Når det gjelder svar fra fylkeskommuner i år svarte to “i noen grad” mens fem svarte “i stor grad”.
10.4 Informasjon fra andre tilsynsrapporter i endringsarbeid på skolen/skolene
Rundt halvparten av skolelederne for både videregående og grunnskoler bruker informasjon fra andre tilsynsrapporter i noen grad i sitt endringsarbeid. En noe større andel grunnskoleledere (27 prosent) enn videregående ledere (24 prosent) oppgir at de benytter slik informasjon i stor grad. Andelen som ikke vet er lav i begge grupper, henholdsvis på tre til fem prosent. For skoleeiere i kommunen svarte 17 prosent “i stor grad”, 55 prosent “i noen grad” og 22 prosent “i liten grad”. Det er ingen store avvik fra tallene som ble rapportert i 2021. For fylkeskommunen er det noe spredning i svarene, to svarte “i liten grad”, fire svarte “i noen grad”, mens to svarte “i stor grad”.
10.5 Endringer ved øvrige skoler i (fylkes)kommunen basert på tidligere tilsyn
På spørsmål om skoleeiere har gjort endringer ved øvrige skoler basert på funn fra tilsyn, ser vi at omtrent halvparten av skoleeiere for kommunen har svart “ja, ved de fleste skolene”, mens 21 prosent har svart “ja, ved noen av skolene”. Dette er noe færre sammenliknet med 2021 hvor 65 prosent av skoleeiere i kommunen svarte “ja, ved de fleste skolene” og 25 prosent svarte “ja, ved noen av skolene”. For svarene i denne gjennomføringen fra skoleeier i fylkeskommunen svarte tre “ja, ved noen av skolene”, mens fem svarte “ja, ved de fleste skolene”.
Bryter vi ned spørsmålet på kommunestørrelse, ser vi store forskjeller. Hele 36 prosent av de minste kommunene svarte at de ikke har gjort endringer ved skolene sine basert på funn fra tilsyn, og 23 prosent av de minste kommunene svarte at de ikke visste. Svar for de mellomste og største kommunene ligner mer på svarfordelingen samlet sett for skoleeiere og på svar fra 2021, selv om det her også er noen avvik. Blant de mellomstore kommunene er det for eksempel 13 prosent som har svart «vet ikke» på dette spørsmålet. Det er verdt å nevne at gruppene her er relativt små, som kan være grunnen til den store variasjonen i svar.
I figur 10.8 viser vi svarfordelingen på spørsmål om skoleeier for kommune har brukt resultater fra tilsyn for å gjøre endringer i internkontrollen for å følge opp at kravene i regelverket blir oppfylt. 16 prosent svarte “nei”, 76 prosent har svart “ja”, og åtte prosent har svart “vet ikke”. Dette er en liten nedgang fra 2021 der 84 prosent svarte “ja”, og kun 10 prosent svarte “nei”. Alle de åtte skoleeierne for fylkeskommunen som svarte på spørsmålet svarte “ja”.
10.6 Oppsummering
- Omtrent en av tre grunnskoler, og en av fem videregående har hatt tilsyn fra statsforvalteren i løpet av de siste tre årene. Samtidig har 64 prosent av skoleeiere for kommuner hatt tilsyn.
- 90 prosent av skoleeiere i kommunen svarte enten i noen grad eller i stor grad at statsforvalteren traff tilsynsområder i regelverket de ikke har oppfylt. For samme spørsmål svarte 35 prosent av skoleledere ved videregående i liten grad, noe som skiller seg litt fra svarene i 2021.
- Generelt fører tilbakemeldingene fra tilsynsrapportene til konkrete endringer på skolen/skolene, og det er liten endring sammenliknet med svar fra 2021.
- Flertallet av skoleledere og skoleeiere rapporterer at de benytter seg av informasjon fra andre tilsynsrapporter i endringsarbeid på skolen/skolene.
- Når det kommer til svar fra skoleeier om endringer blir gjort ved øvrige skoler basert på tidligere tilsyn svarte over halvparten ja. Bryter vi dette ned på kommunestørrelse er det store forskjeller, hvor de minste kommunene generelt sett gjør færre endringer basert på tidligere tilsyn enn de største kommunene. Her er gruppene imidlertid svært små, noe som øker sjansen for at resultatene skyldes tilfeldig variasjon.
- 76 prosent av skoleeiere i kommunene svarte at de har brukt resultater fra tilsyn for å gjøre endringer i internkontroll for å følge opp at kravene i regelverket blir oppfylt. Dette er en liten nedgang fra 2021 der 84 prosent svarte ja.