4 Søkere uten læreplass og tilbudet de får

Fylkeskommunen plikter å tilby vg3 i skole til de som ønsker opplæring i bedrift, men som ikke har fått tilbud om læreplass innen 1. september. I den nye opplæringsloven innføres en rett til læreplass eller et annet opplæringstilbud på 3. trinn i videregående skole. I 2020 var det 1292 elever som brukte dette tilbudet, antall elever økte frem til 2021, men har gått ned de siste årene. I 2023 er det registrert at 828 elever benyttet seg av tilbudet.1 Som følge av pandemien har også flere fylkeskommuner fått inn flere elevplasser. Fra høsten 2021 ble et tiltak ment for elever uten læreplass iverksatt, der elevene ble tilbudt vg3 i skole som et kompenserende tiltak. Det var en prosess for å forbedre tilbudet til de som ikke fikk læreplass, særlig var det viktig å forbedre varighet på tilbudet, oppstartsdato og regulering av tilbudet. Etter diskusjon med arbeidslivet ble forslaget om et standardisert vg3-løp oppgitt. Dermed ble det opp til fylkeskommunen å utforme tiltaket, med noen sentrale føringer fra staten.2 For å øke kunnskapen om tilbudet som blir gitt elever som ikke har fått lærerplass innen 1. september, har vi spurt fylkene i Norge om hva slags rutiner de har rundt dette. Når skolestart nærmer seg bør fylkeskommunen ta kontakt med elever som ikke har fått læreplass. Antall elever som tar i bruk tilbudet om vg3 i skole er lavt når man sammenlikner det med antall elever som står uten en læreplass. I Stortingsmelding 21 (2020-2021) blir det nevnt at dette kan skyldes at tilbudene har vesentlige mangler og ses på som en nødløsning av elevene, partene i arbeidslivet og fylkeskommunene.3

Alle de ni fylkeskommunene som svarte på undersøkelsen har svart at de har rutiner for å følge opp elever der man tidlig i opplæringsløpet erfarer at de trolig vil ha vanskeligheter med å få læreplass. Alle ni har også svart ja på at de har rutiner for når opplæringen skal starte for de som ikke får læreplass, men som ønsker et vg3-tilbud i regi av fylkeskommunen.

4.1 Fylkeskommunens rutiner for når opplæringen skal starte

Figur 4.1. Når starter tilbudet om opplæring for de som ikke får læreplass? (N = 8) xlsx

Når det kommer til fylkeskommunenes oppstart for selve opplæringen av elever i vg3 i skole, ser vi at det varierer noe. Nordland begynner allerede i august, mens Buskerud, Rogaland, Telemark og Troms starter opp i september, mens Møre og Romsdal, Oslo og Østfold har rutiner for å starte i oktober. Trøndelag har spesifisert at det varierer mellom september og oktober. Østfold har også spesifisert at formidlingsperioden ikke har en definitiv sluttdato, og grensen for når de tilbyr vg3 i skole derfor vil være fleksibel. Ingen har svart at de starter opp i november, men det kan likevel hende at det her også varierer mellom fag, som Østfold påpekte, og at det kan variere fra år til år. Tilbud om vg3 i skole sent på høsten anses av Kunnskapsdepartementet å være en ulempe for elevene, ettersom de får et opphold i utdanningen som kan øke sannsynligheten for frafall.4 Dette veies av fylkeskommunene opp mot å ikke starte vg3 i skole for tidlig, slik at det konkurrerer mot læreplasser. Det er essensielt at fylkeskommunene følger opp søkeren slik at søkeren ikke faller fra på grunn av at det tar for lang tid for fylkeskommunen å oppfylle søkerens rett til videregående opplæring.5

4.2 Informasjon om vg3 i skole til elever som ikke har fått læreplass

Figur 4.2. Når blir informasjon om vg3 i skole gitt til elever som ennå ikke har fått læreplass? (N = 9) xlsx

På spørsmål om når informasjon om vg3 i skole blir gitt til elever, ser vi også litt variasjon blant fylkeskommunene. Troms formidler allerede i juni, Østfold i juli, og Oslo, Rogaland, Telemark og Trøndelag i august, mens Buskerud, Møre og Romsdal, og Nordland gir informasjon om vg3 i skole i september. Det at Nordland har svart at tilbudet deres for vg3 i skole starter i august, mens informasjon først blir gitt i september, kan virke selvmotsigende. En forklaring kan være at de tolket spørsmålet “Når blir informasjon om vg3 i skole gitt til elever?” som at det var rettet mot elever som ennå ikke har fått læreplass, selv etter at tilbudet om opplæring har blitt gitt i august. Det kan også være at de trykket feil da de svarte på skjemaet, eller at oppstart og informasjon varierer mellom fag, og at det er vanskelig å definere et tidsrom hvor alt skjer samtidig på tvers av fag. For at tilbud om vg3 i skole skal kunne starte så tidlig som mulig, er det viktig at informasjon om dette blir gitt til elever tidlig. Sen oppstart fra fylkeskommunens side kan bidra til et lengre og unødvendig opphold i opplæringen for eleven, som igjen kan øke sannsynligheten for frafall.

4.3 Oppsummering

  • Fylkeskommunen plikter å tilby vg3 i skole til de som ønsker opplæring i bedrift, men som ikke har fått tilbud om læreplass innen 1. september.

  • Oppholdet i utdanningen grunnet mangel på læreplass kan føre til mindre motivasjon for søker og kan øke sannsynligheten for frafall, det er derfor viktig at tilbud om vg3 i skole blir gitt så tidlig som mulig.

  • Alle de ni fylkeskommunene som svarte på undersøkelsen, har svart at de har rutiner for å følge opp elever der man tidlig i opplæringsløpet erfarer at de trolig vil ha vanskeligheter med å få læreplass.

  • Alle ni har også svart ja på om de har rutiner for når opplæringen skal starte for de som ikke får læreplass, men som ønsker et vg3-tilbud i regi av fylkeskommunen.

  • Nordland begynner opplæringen for elever som ikke får læreplass i august, Buskerud, Rogaland, Telemark og Troms starter opp i september, mens Møre og Romsdal, Oslo og Østfold har rutiner for å starte i oktober. Trøndelag har spesifisert at det varierer mellom september og oktober. Østfold har også spesifisert at formidlingsperioden ikke har en definitiv sluttdato, og grensen for når de tilbyr vg3 i skole vil derfor være fleksibel.

  • Ingen har rapportert at tilbud om vg3 i skole blir gitt så sent som i november, men spørsmålet ble stilt på overordnet nivå og vi kan dermed ikke si noe om hvorvidt dette varierer fra fag til fag.

  • Sen oppstart fra fylkeskommunens side kan bidra til et lengre og unødvendig opphold i opplæringen for eleven, som igjen kan øke sannsynligheten for frafall.

  • Troms formidler informasjon om vg3 i skole til elever som ennå ikke har fått læreplass i juni, Østfold i juli, og Oslo, Rogaland, Telemark og Trøndelag i august, mens Buskerud, Møre og Romsdal, og Nordland gir informasjon om vg3 i skole i september.

Gjenbruk