9 Opplæringstilbud for fordrevne fra Ukraina
I dette kapittelet skal vi undersøke hvordan skoler organiserer undervisningstilbudet for barn og unge fra Ukraina. Vi vil også se nærmere på de forholdene som skaper utfordringer med å tilby disse elevene et fullverdig opplæringstilbud. Spørsmålene i undersøkelsen er rettet til både skoleledere ved grunnskoler og til skoleeiere på kommunalt nivå.
Både Utdanningsdirektoratet og Kunnskapsdepartementet har behov å forstå hvordan kommunene administrerer situasjonen med ukrainske flyktninger for å vurdere om det er behov for ytterligere tiltak. Målet med å ta dette temaet med i den nasjonale undersøkelsen Spørsmål til skole-Norge er å samle inn vurderinger fra kommunene om deres kapasitet og tilgang til nødvendig kompetanse. I tillegg innhentes det statistiske data om opplæringstilbudet til disse barna og ungdommene gjennom Grunnskolens Informasjonssystem (GSI). I tolkningen av resultatene i dette kapitlet er det verdt å nevne at skoleeiere gir svar som representerer situasjonen på tvers av alle skolene i kommunen, mens skoleledernes svar er spesifikke for deres individuelle skoler. Dette kan forklare noen av variasjonene i svarene mellom de to respondentgruppene. Det er viktig å nevne at kapitlet inkluderer kun betydelig variasjon på utfallsmål på kategoriene for hver variabel vi bryter svarene ned på (f. eks. kommunestørrelse, skolestørrelse eller sentralitetsindeks).
9.1 Mottakelse og organisering
Skoleledere ved grunnskoler og skoleeiere på kommunalt nivå ble spurt om de har mottatt, eller om skolen gir opplæring til, ukrainske barn og unge. Resultatene presentert i figur 9.1 indikerer at samtlige skoleeiere på kommunalt nivå (100 prosent) rapporterer at de har tatt imot fordrevne ukrainske barn og unge. Blant grunnskolelederne oppgir mer enn halvparten (63 prosent) at deres skoler har mottatt eller gir opplæring til fordrevne barn og unge, som er betydelig forskjellig fra høsten 2023 og med en økning på 13 prosent. Imidlertid rapporterer 37 prosent av skolelederne at de ikke har mottatt ukrainske barn og unge i skolene.
Det er betydelige forskjeller mellom grunnskoler etter grunnskolestørrelse når det gjelder å gi opplæring til ukrainske barn og unge. Som vist nedenfor i figur 9.2 har 37 prosent av skoler med under 100 elever mottatt eller gir opplæring til ukrainske barn og unge, mens for skoler med 100-299 elever utgjør dette 68 prosent. Ved skoler med mer enn 300 elever oppgir 73 prosent av skolelederne at de har mottatt eller gir opplæring til ukrainske barn og unge.
Det er betydelige forskjeller mellom grunnskoler etter grunnskolestørrelse når det gjelder å gi opplæring til ukrainske barn og unge. Som vist i figur 9.2, har 37 prosent av skoler med under 100 elever mottatt eller gir opplæring til ukrainske barn og unge, mens for skoler med 100-299 elever utgjør dette 68 prosent. Ved skoler med mer enn 300 elever oppgir 73 prosent av skolelederne at de har mottatt eller gir opplæring til ukrainske barn og unge.
Vi spurte deretter skoleeierne på kommunalt nivå om alle ukrainske barn og unge i deres kommune mottar et fullverdig opplæringstilbud innen 3 måneder fra ankomst til landet (med utgangspunkt i erfaringene fra det siste halve året). Med et fullverdig opplæringstilbud menes et tilbud i tråd med opplæringsloven. Som vist i figur 9.3, svarer alle (99 prosent) skoleeierne at ukrainske barn og unge mottar et fullverdig opplæringstilbud innen tre måneder fra ankomst til landet. Det er altså ingen som svarer nei.
Skoleeierne fikk også muligheten til å utdype svarene sine. For det første nevnes det at det er utfordrende å tilby tilstrekkelig støtteundervisning i norsk som andrespråk (SNO) og eventuell morsmålsopplæring, spesielt siden noen av lærerne mangler formell kompetanse i disse fagene: “Svaret er ja, men lærerne som utfører særskilt språkopplæring og morsmålsopplæring mangler formell kompetanse i faget”.
Videre rapporteres det om varierte tilnærminger til opplæringstilbud, der noen skoler tar inn ukrainske elever direkte i ordinære klasser, med tillegg av norskopplæring i små grupper, mens andre steder bruker digitale verktøy og tospråklige assistenter for å støtte elevers språkutvikling: “Våre barneskoler er få-delte, med lavt antall elever (lærertetthet ca 11) Ukrainske elever går rett i vanlig klasse, men har Norsk2 flere timer i uken, i små grupper”.
Det påpekes også at midlertidighet i oppholdstillatelse og utfordringer med å rekruttere kvalifisert personell, skaper usikkerhet og vanskeligheter med å tilby et fullverdig opplæringstilbud.
Vi spurte også skoleledere i grunnskolen om alle nyankomne ukrainske barn og unge i deres kommune mottar et fullverdig opplæringstilbud innen 3 måneder fra ankomst til landet (med utgangspunkt i erfaringene fra det siste halve året). Som vist i figur 9.4, svarer en stor andel (78 prosent) at ukrainske barn og unge mottar et fullverdig opplæringstilbud innen 3 måneder, mens 18 prosent svarer at de ikke mottar det. Tre prosent vet ikke om de mottar et fullverdig tilbud.
Vi finner betydelige forskjeller når det kommer til grunnskoler etter kommunestørrelse som vist i figur 9.5. Som vi ser, er det 71 prosent blant grunnskolelederne i kommuner med under 5000 innbyggere, og mellom 5000 til 19 999 innbyggere, som hevder at alle nyankomne ukrainske barn og unge på deres skole mottar et fullverdig opplæringstilbud. I kommuner med antall innbyggere over 20 000 utgjør dette 83 prosent.
Vi finner også betydelige forskjeller når det kommer til grunnskoler ut fra sentralitetsindeksen, illustrert i figur 9.6. Som vi ser, er det 88 prosent av skolelederne ved skoler i mest sentrale kommuner, 72 prosent i mellomsentrale kommuner og 76 prosent i de minst sentrale kommunene som mener at alle nyankomne ukrainske barn og unge på deres skole mottar et fullverdig opplæringstilbud.
Skolelederne fikk også mulighet til å utdype svaret sitt. Skoleledere påpeker vanskeligheter med å håndtere språkbarrierer og en stadig tilstrømning av elever som ikke snakker norsk, og i mange tilfeller heller ikke engelsk, uten tilstrekkelig antall innføringsklasser eller kvalifiserte morsmålslærere. Selv om noen skoler har etablert egne innføringsklasser eller mottaksklasser og ansatt språkassistenter, er det fortsatt en betydelig mangel på midler for å støtte disse tiltakene og rekruttere tilstrekkelig personale:
Begynner også barn til høsten der toårsregelen betyr at det ikke følger midler.
Elever som starter i 1.
klasse har vansker med å tilpasse seg og lære språket, det tilføres for lite ressurs.
9.2 Organisering av opplæringstilbudet
Vi spurte også både grunnskoleledere og skoleeiere på kommunalt nivå hvordan de organiserer opplæringstilbudet for fordrevne ukrainske barn og unge. Svarene viser en variasjon i hvordan disse to organiserer opplæringstilbudet for fordrevne ukrainske barn og unge. Som vi kan se i figur 9.7, svarer nesten tre av ti (33 prosent) av skoleeierne at de organiserer opplæring i egen klasse for nyankomne elever med ulike bakgrunn. Grunnskoleledere som krysset av for dette utgjør 25 prosent. Det kan være verdt å nevne at kommuner kan ha ulike løsninger internt. Denne variasjonen reflekterer at kommunen kan ha innføringstilbud ved en eller flere skoler i kommunen, men at ikke alle skoler har dette tilbudet.
Skolelederne ved grunnskoler og skoleeierne på kommunalt nivå ble også spurt om de organiserer opplæringstilbudet for ukrainske barn og unge i egen klasse for disse elever. Det er kun seks prosent av grunnskolelederne og syv prosent av skoleeierne som oppgir at de organiserer opplæringen i egen klasse for ukrainske elever.
Svarfordelingen på alternativet om opplæringstilbudet for ukrainske barn og unge blir organisert i ordinære klasser er illustrert i samme figur. Her svarer omtrent halvparten (49 prosent) av grunnskolelederne og 38 prosent av skoleeierne at de organiserer opplæringstilbud i ordinære klasser for ukrainske barn og unge.
Videre svarer omtrent halvparten av skolelederne i grunnskole (45 prosent) at de organiserer opplæringstilbud etter et delt opplegg i både ordinær klasse og i innføringstilbud. Andelen skoleeiere som svarer det samme er 62 prosent.
Skolelederne som svarer at de bruker andre måter å organisere opplæringstilbudet for ukrainske barn og unge, utgjør 19 prosent, mens skoleeierne som svarer det samme er ti prosent.
På to områder finner vi betydelige forskjeller mellom grunnskoler etter kommunestørrelse, som vist nedenfor i figur 9.8. Det er syv prosent av skolelederne i kommuner med under 5000 innbyggere som har krysset av for at de gir opplæring i egen klasse for nyankomne elever med ulik bakgrunn, sammenliknet med kommuner med 5000 til 19 999 innbyggere (19 prosent) og kommuner med mer enn 20 000 innbyggere (32 prosent).
Når det gjelder delt opplegg med opplæring i både ordinære klasse og i innføringstilbud, som vist i samme figur, er det litt over halvparten av skolene (59 prosent) i kommuner med under 5000 innbyggere som organiserer opplæringstilbud på denne måten, sammenliknet med 56 prosent av skoler i kommuner med 5000 til 19 999 antall innbyggere, og under halvparten (37 prosent) i kommuner med mer enn 20 000 innbyggere.
Vi finner også betydelige forskjeller i svarene fra skoleeiere fordelt etter kommunestørrelse, som vist nedenfor i figur 9.9. Det er 12 prosent av skoleeierne med under 5000 innbyggere som har krysset av for at skolene deres tilbyr opplæring i egen klasse for nyankomne elever med ulik bakgrunn, sammenliknet med kommuner med 5000 til 19 999 innbyggere (39 prosent) og kommuner med mer enn 20 000 innbyggere (68 prosent).
Det er også betydelige forskjeller mellom skoleledere etter grunnskolestørrelse når det gjelder andre måter å organisere opplæringstilbudet for ukrainske barn illustrert i figur 9.10. Her svarer omtrent halvparten av skoler med under 100 elever (41 prosent) at de har andre måter å organisere opplæringstilbudet på, mens 21 prosent av skoler med 100-29 elever og 11 prosent av skoler med mer enn 300 elever svarer det samme.
Det er også betydelige forskjeller mellom skoler etter grunnskolestørrelse når det gjelder opplæring i egen klasse for nyankomne elever med ulike bakgrunn. Som vist nedenfor: en lav prosent av skoler (7 prosent) med under 100 elever organiserer opplæringstilbud på denne måten, sammenliknet med skoler mellom 100-299 elever (20 prosent). Blant skoler som har mer enn 300 elever oppgir 35 prosent at de organiserer opplæringstilbud på denne måten.
Vi finner videre betydelige forskjeller mellom grunnskoler etter plassering på sentralitetsindeksen når det gjelder opplæringstilbudet i egen klasse for nyankomne elever med ulike bakgrunn. Som vist nedenfor i figur 9.11, er det 39 prosent av skoleledere i de mest sentrale kommunene, 21 prosent i mellomsentrale kommuner og ti prosent i de minst sentrale kommunene som svarer at opplæringstilbudet organiseres i egen klasse for nyankomne elever med ulike bakgrunn.
Til slutt finner vi også betydelige forskjeller mellom skoleeiere etter plassering på sentralitetsindeksen. Kommuner som er mer sentrale har en høyere tendens til å organisere opplæringen i ordinære klasser og å tilby opplæring i egen klasse for nyankomne elever, sammenliknet med mindre sentrale kommuner. Dette er vist i figur 9.12. I figuren ser vi at alle i de mest sentrale kommunene (100 prosent), 33 prosent av de mellomsentrale og av de minst sentrale rapporterer at de organiserer opplæringstilbudet i ordinære klasser. Sentrale kommuner, som ofte har bedre tilgang til ressurser som finansiering, kvalifisert personale og infrastruktur, er i stand til å tilby et bredere spekter av undervisningsmetoder. Disse metodene er tilpasset både opplæring i ordinære klasser og spesialisert undervisning i egne klasser, noe som fremmer fleksibilitet i pedagogisk praksis.
Når det gjelder opplæring i egen klasse for nyankomne elever med ulike bakgrunner oppgir 83 prosent av skoleeierne i de mest sentrale kommuner, 50 prosent i mellomsentrale og kun 15 prosent i minst sentrale kommuner at de organiserer opplæringstilbudet slik.
Skoleeierne og skolelederne fikk også muligheten, gjennom et fritekstfelt, til å beskrive andre måter å organisere opplæringstilbudet for ukrainske barn og unge. Her nevnes det at noen skoler implementerer spesialiserte klasser for intensiv norskopplæring, mens andre bruker tospråklige assistenter for å lette kommunikasjonen: “Får også egne timer i Særskilt Norsk-Opplæring/SNO. Brukar lærar med tospråkleg kompetanse”. Flere har beskrevet at deres skoler kombinerer ordinær undervisning med ekstra språkopplæring for å støtte elevenes tilpasning. I tillegg er det noen skoler som har innføringsklasser på eksterne skoler som en del av overgangsordningen før elever integreres i vanlige klasser.
9.3 Kapasitet til å gi et fullverdig opplæringstilbud
Vi spurte også grunnskoleledere og skoleeiere om de vil ha kapasitet til å gi nyankomne ukrainske barn og unge et fullverdig opplæringstilbud hvis de mottar fordrevne ukrainske barn og unge i framtiden. Det var betydelige forskjeller mellom disse to respondentgruppene. Som vi kan se i figur 9.13, svarer 46 prosent av skoleeierne at de i stor eller svært stor grad vil ha kapasitet til å gi nyankomne ukrainske barn og unge et fullverdig opplæringstilbud hvis de mottar fordrevne ukrainske barn og unge i framtiden. Til sammenlikning utgjør dette 28 prosent av skoleledere. Omtrent like store andeler blant grunnskolelederne og skoleeierne (47 og 49 prosent) oppgir at de i noen grad vil ha kapasitet i framtiden, mens 20 prosent av skolelederne i grunnskolen og kun fem prosent av skoleeierne i kommunen oppgir at de i liten grad vil ha kapasitet i. Fem prosent av skolelederne i grunnskolen rapporterer at de har ikke vil ha kapasitet til å gi et fullverdig opplæringstilbud til ukrainske barn og unge i det hele tatt i framtiden.
9.4 Utfordringer med å gi et fullverdig opplæringstilbud
Vi ba skoleeiere og grunnskoleledere om å krysse av for hvilke forhold som skaper utfordringer med å gi fordrevne ukrainske barn og unge et fullverdig opplæringstilbud. Respondentene kunne sette flere kryss på de forskjellige alternativer. Det var kun de som svarte at de hadde mottatt, eller gir opplæring til, ukrainske barn og unge som fikk dette spørsmålet. Som vi kan se nedenfor i figur 9.14, oppgir omtrent 70 prosent av skolelederne i grunnskole og 74 prosent av skoleeierne på kommunalt nivå at mangel på lærere med relevant kompetanse skaper utfordringer i stor eller svært stor grad. Alternativet om mangel på antall lærere skaper utfordringer med å gi et fullverdig opplæringstilbud til ukrainske barn og unge er illustrert i samme figur. Her ser vi at en stor andel skoleledere (57 prosent) og skoleeiere (50 prosent) oppgir at dette i stor eller svært stor grad skaper utfordringer. Mangel på øvrige personalet med relevant kompetanse er også et alternativ som både skolelederne og skoleeierne anser som en utfordring. Her er svarene illustrert i samme figur. Av skolelederne oppgir 57 prosent og av skoleeierne 49 prosent at dette i stor eller svært stor grad skaper en utfordring. Vi ser betydelige forskjeller mellom skolelederne og skoleeierne på vurderingen av mangel på læremidler som utfordring. Svarene er vist i samme figur. Som vi ser svarer 28 prosent av skolelederne i grunnskole og 20 prosent av skoleeierne at mangel på læremidler skaper utfordring med å gi fordrevne ukrainske elever og barn et fullverdig tilbud i stor eller svært stor grad. Videre, svarer 22 prosent av skolelederne og 23 prosent av skoleeierne at mangel på lokaler i stor eller svært stor grad skaper utfordringer med å gi et fullverdig opplæringstilbud til ukrainske barn.
Vi fant signifikante forskjeller mellom svarene til skoleeierne etter kommunestørrelse når det gjelder mangel på lokaler som en utfordringer med å gi et fullverdig opplæringstilbud til fordrevne ukrainske barn og unge. Figur 9.15 viser fordelingen. I kommuner med under 5000 innbyggere svarer 19 prosent at dette i stor grad skaper utfordringer, mens omtrent halvparten (46 prosent) ser ikke på dette som en utfordring i det hele tatt. I kommuner med 5000 til 19 999 innbyggere svarer 18 prosent at dette skaper utfordringer i stor grad, omtrent halvparten (45 prosent) oppgir at dette skaper utfordringer i liten grad, mens 36 prosent mener at dette ikke er en utfordring i det hele tatt. I kommuner med over 20 000 innbyggere oppgir 39 prosent at dette i stor eller svært stor grad er en utfordring , mens litt over halvparten (56 prosent) mener dette i liten grad skaper utfordringer. Kun seks prosent mener at dette ikke utgjør en utfordring i det hele tatt.
Figur 9.16 viser at det er signifikante forskjeller etter skoletype når det gjelder i hvilken grad mangel på øvrig personal med relevant kompetanse er et forhold som kan skape utfordringer med å gi fordrevne ukrainske barn og unge et fullverdig opplæringstilbud. Her ser vi at ved barneskoler svarer 56 prosent av skolelederne at dette i stor eller svært stor grad skaper utfordringer, ved rene ungdomsskole 48 prosent, og ved 1.-10.-skoler utgjør dette 70 prosent. De som mener at dette i liten grad skaper utfordringer utgjør 37 prosent ved barneskoler, 45 prosent ved rene ungdomsskoler, og 28 prosent ved 1.-10.-skoler.
Skoleeierne og skolelederne fikk også muligheten, gjennom et fritekstfelt, til å beskrive andre utfordringer med å gi et fullverdig opplæringstilbud til ukrainske barn og unge. Økonomi er nevnt som en utfordring som begrenser muligheten for å ansette flere lærere og tilrettelegge undervisningen til stadig nye elever som trenger spesialisert språkopplæring.
Det ble også nevnt at mange av de ukrainske elevene mangler jevnaldrende landsmenn, noe som forsterker deres følelse av isolasjon, og skolene sliter med å håndtere traumer og andre psykososiale problemer blant disse elevene: “Vi ser at nokre elever frå Ukraina har traumer og vi mangler kompetanse for å handtere så krevjande saker”.
9.5 Utfordringer for et fullverdig opplæringstilbud i framtiden
Vi spurte grunnskolelederne om de kunne indikere i hvilken grad utvalgte forhold i framtiden kan skape utfordringer med å gi fordrevne ukrainske barn og unge et fullverdig opplæringstilbud. Disse inkluderer mangel på lærere med relevant kompetanse, mangel på antall lærere, mangel på øvrig personalet med relevant kompetanse, mangel på læremidler og mangel på lokaler. Svarene er illustrert i figur 9.17. Mangel på lærere med relevant kompetanse utgjør i stor og svært stor grad en framtidig utfordring for 87 prosent. Mangel på øvrig personale med relevant kompetanse er indikert av 72 prosent av skolelederne i stor eller svært stor grad, mens mangel på antall lærere er rapportert som i stor eller svært stor grad en framtidig utfordring av 67 prosent. Mangel på læremidler er indikert av 50 prosent i stor eller svært stor grad, mens mangel på lokaler er rapport av 31 prosent til å i stor og svært stor grad være en framtidig utfordring.
Nå skal vi se på hvorvidt kommunestørrelse, skolestørrelse og skolens sentralitet har betydning for hva skolelederne svarer om de ulike utfordringene. Kun mangel på lokaler viste signifikante forskjeller som et forhold som kan skape utfordringer i framtiden med å gi fordrevne ukrainske barn og unge et fullverdig opplæringstilbud i grunnskoler, etter kommunestørrelse. Svarene er presentert i figur 9.18. I kommuner med under 5000 innbyggere oppgir 28 prosent av grunnskolelederne at dette i stor eller svært stor grad kan skape utfordringer i framtiden, mens litt under halvparten (43 prosent) mener at dette i liten grad kan skape problemer. I kommuner med 5000 til 19 999 innbyggere svarer 19 prosent at dette i stor grad kan skape utfordringer. En større andel (56 prosent) svarer at dette ikke kan skape en utfordring i det hele tatt. I kommuner med mer enn 20 000 innbyggere svarer 36 prosent at det i stor eller svært stor grad kan bli en utfordring, mens 35 prosent mener dette i liten grad kan skape utfordringer. De som mener at dette trolig ikke vil skape utfordringer i det hele tatt i framtiden utgjør 28 prosent.
Det er også signifikante forskjeller i mangel på lokaler som et forhold som kan skape utfordringer med å gi fordrevne ukrainske barn og unge et fullverdig opplæringstilbud etter grunnskolestørrelse. Svarene er illustrert i figur 9.19. I skoler med under 100 elever oppgir 20 prosent at dette i stor eller svært stor grad kan skape utfordringer i framtiden. De som mener at dette ikke kan skape en utfordring i det hele tatt utgjør 51 prosent. I skoler med 100-299 elever svarer 38 prosent at dette i stor eller svært stor grad kan skape utfordringer, mens litt under halvparten (41 prosent) mener dette kan skape problemer i liten grad. I skoler med mer enn 300 elever svarer 37 prosent at mangel på lokaler i stor eller svært stor grad kan skape en utfordring i framtiden i framtiden, mens like mange mener at dette kan skape en utfordring i liten grad eller ikke i det hele tatt (31 prosent).
Det er også signifikante forskjeller i mangel på lokaler som et forhold som kan skape utfordringer i framtiden med å gi fordrevne ukrainske barn og unge et fullverdig opplæringstilbud mellom grunnskoler etter deres sentralitet. Svarene er illustrert i figur 9.20. I de mest sentrale kommunene oppgir 46 prosent av grunnskolelederne at dette i stor eller svært stor grad kan skape utfordringer i framtiden, mens 30 prosent mener at dette i liten grad kan skape utfordringer. De som mener at dette ikke i det hele tatt kan skape utfordring i framtiden utgjør 23 prosent. I mellomsentrale kommuner svarer 22 prosent av grunnskolelederne at dette kan skape utfordring i stor eller svært stor grad, mens 36 prosent mener dette i liten grad kan skape problemer. De som svarer at dette trolig ikke kan skape en utfordring i det hele tatt utgjør 42 prosent. I de minst sentrale kommunene svarer 20 prosent av grunnskolelederne at mangel på lokaler i stor eller svært stor grad kan skape en utfordring i framtiden, mens 35 prosent mener at dette kan skape en utfordring i liten grad. Omtrent halvparten mener dette ikke i det hele tatt kan skape en utfordring i framtiden (45 prosent).
Skolelederne fikk også mulighet til å utdype svaret sitt som fritekst. Noen svarer at “[f]ordrevne ukrainske barn får sin opplæring i velkomstklasser det første året. Disse klassene er plassert på andre skoler enn denne”. En skoleleder sier at “[v]i har ikke hatt søkere til vår skole fra fordrevne ukrainske barn, men ville vurdert det om vi fikk søkere”. En annen skoleleder fra en privatskole skriver at “[v]i er en privat skole, og vil være avhengig av kommunal støtte for å kunne tilby et fullverdig opplæringstilbud”.
9.6 Tilgang på kompetanse hos lærere
Vi spurte også skolelederne i grunnskole og skoleeiere på kommunalt nivå om de har tilgang på kompetanse hos lærere på følgende områder: kompetanse i andrespråkpedagogikk, kompetanse i tospråklige opplæring i fag, kompetanse i flerkulturell pedagogikk, kompetanse i morsmålsopplæring og kompetanse i håndtering av migrasjonsrelaterte utfordringer som traumer. Vi finner ingen signifikante forskjeller blant skolelederne og skoleeierne på kommunalt nivå når det gjelder kompetanse i tospråklige opplæring i fag, kompetanse i flerkulturell pedagogikk, og kompetanse i andrespråkpedagogikk. Kun to områder viser betydelige forskjeller. Disse er kompetanse i morsmålsopplæring og kompetanse i håndtering av migrasjonsrelaterte utfordringer som traumer, som er rapporterert under. For det første er det signifikante forskjeller på kompetanse i morsmålsopplæring mellom svarene til grunnskoleledere og skoleeiere, illustrert i figur 9.21. Her indikerer 21 prosent av skolelederne at de har kompetanse i stor eller svært stor grad, 32 prosent i liten grad, og 46 prosent ikke i det hele tatt. Svarene ser annerledes ut blant skoleeierne. Her svarer 20 prosent at de i stor eller svært stor grad har kompetanse, mens 64 prosent mener de i liten grad har kompetanse. En relativt liten andel (16 prosent) mener de ikke har kompetanse i det hele tatt.
For det andre, presentert i figur 9.22, er det betydelige forskjeller når det gjelder kompetanse i håndtering av migrasjonsrelaterte traumer. Vi ser at 16 prosent av grunnskolelederne rapporterer at de har kompetanse i stor grad, 47 prosent mener de har kompetanse i liten grad, mens 37 prosent mener de ikke har kompetanse i det hele tatt. Blant skoleeierne svarer 19 prosent at de har kompetanse i stor grad, mens 66 prosent mener de har kompetanse i liten grad. En relativt lav andel, 15 prosent, mener de ikke har kompetanse i det hele tatt.
Det er signifikante forskjeller i skolelederes vurdering av kompetanse i tospråklig opplæring i fag i etter kommunestørrelse. I kommuner med under 5000 innbyggere oppgir 29 prosent at de i stor eller svært stor grad har tilgang til denne kompetansen, sammenliknet med omtrent halvparten (46 prosent) som mener de i liten grad har det. I kommuner med 5000 til 19 999 innbyggere er det omtrent halvparten (40 prosent) som oppgir at de ikke har tilgang til denne kompetansen i det hele tatt, mens omtrent like mange (46 prosent) sier de i liten grad har tilgang. I kommuner med mer enn 20 000 innbyggere oppgir 32 prosent at de i stor og svært stor grad har tilgang, mens 43 prosent mener de i liten grad har det.
Det er også signifikante forskjeller i vurderingen av kompetanse i morsmålsopplæring blant grunnskoleledere etter kommunestørrelse, illustrert i figur 9.23. I kommuner med under 5000 innbyggere oppgir 26 prosent av skolelederne at de i stor eller svært stor grad har tilgang til denne kompetansen, sammenliknet med 26 prosent som mener de i liten grad har tilgang til denne kompetansen. Omtrent halvparten (49 prosent) mener de ikke har tilgang til denne kompetansen i det hele tatt. I kommuner med 5000 til 19 999 innbyggere er det en stor andel som mener de ikke har tilgang til denne kompetansen i det hele tatt (62 prosent), mens 29 prosent sier de i liten grad har tilgang. Situasjonen ser annerledes ut i store kommuner med mer enn 20 000 innbyggere. Her oppgir 28 prosent at de i stor eller svært stor grad har tilgang, mens 35 prosent mener de har tilgang i liten grad. De som mener de ikke har tilgang i det hele tatt utgjør 39 prosent.
Det er videre signifikante forskjeller i vurderingen av kompetanse i flerkulturell pedagogikk i grunnskoler etter kommunestørrelse. I kommuner med under 5000 innbyggere oppgir kun seks prosent av skolelederne at de i stor grad har tilgang til denne kompetansen, sammenliknet med over halvparten (68 prosent) som mener de i liten grad har tilgang. I kommuner med 5000 til 19 999 innbyggere er det 34 prosent som oppgir at de ikke har tilgang til i det hele tatt, mens omtrent halvparten (49 prosent) sier de i liten grad har tilgang. I kommuner med mer enn 20 000 innbyggere oppgir 25 prosent av skolelederne at de i stor eller svært stor grad har tilgang, mens rundt halvparten, 55 prosent, mener de har tilgang i liten grad på kompetanse i flerkulturell pedagogikk.
Det er signifikante forskjeller også i skolelederes vurdering av kompetanse til å håndtere migrasjonsrelaterte utfordringer, som traumer, etter kommunestørrelse. I kommuner med under 5000 innbyggere oppgir kun ni prosent at de har tilgang til denne kompetansen i stor grad, sammenliknet med omtrent halvparten (43 prosent) som mener de i liten grad har tilgang. Omtrent halvparten, 49 prosent, oppgir at de ikke har tilgang til denne kompetansen i det hele tatt. I kommuner med 5000 til 19 999 innbyggere oppgir omtrent halvparten (41 prosent) at de ikke har tilgang kompetanse til å håndtere migrasjonsrelaterte utfordringer i det hele tatt, mens omtrent like mange (49 prosent) sier de i liten grad har tilgang. I kommuner med mer enn 20 000 innbyggere oppgir 21 prosent at de i stor eller svært stor grad har tilgang, mens halvparten (47 prosent) mener de i liten grad har tilgang. Oppsummert viser denne analysen et klart mønster hvor større kommuner har relativt bedre tilgang til spesialisert kompetanse som flerkulturell pedagogikk og håndtering av migrasjonsrelaterte utfordringer sammenliknet med mindre kommuner.I tillegg til dette, uansett kommunestørrelse, rapporterer mange skoleledere om begrenset tilgang til spesialisert kompetanse, spesielt i flerkulturell pedagogikk og håndtering av migrasjonsrelaterte utfordringer.
Figur 9.24 viser at det er forskjeller etter skoletype når det gjelder tilgang på kompetanse i morsmålsopplæring hos lærere. Her ser vi at blant skoleledere i barneskolen svarer 21 prosent at de i stor eller svært stor grad har tilgang på kompetanse i dette. Tilsvarende andeler ved rene ungdomsskoler er 28 prosent, og 15 prosent ved 1.-10.-skoler. De som mener at de i liten grad har tilgang utgjør 31 prosent i barneskolen, 41 prosent i ungdomsskolen, og 29 prosent ved 1.-10.-skoler. En stor andel av skoleledere ved alle skoletyper indikerer at de ikke har tilgang på denne kompetanse i det hele tatt (Barneskole: 48 prosent, Ungdomsskole: 31 prosent, 1-10.skoler: 56 prosent).
Det er signifikante forskjeller også i skolelederes vurdering av kompetanse i morsmålsopplæring etter skolestørrelse, presentert i figur 9.25. Ved skoler med under 100 elever oppgir en liten andel skoleledere (7 prosent) at de i stor eller svært stor grad har tilgang til denne kompetansen, sammenliknet med en stor andel som indikerer at de ikke har tilgang til denne kompetansen i det hele tatt (70 prosent). Ved skoler med 100-299 elever er det et omtrent halvparten (49 prosent) som oppgir at de ikke har tilgang i det hele tatt. En relativt lav andel (17 prosent) gir uttrykk for at de i stor eller svært stor grad har tilgang på kompetanse i morsmålsopplæring. I skoler med mer enn 300 elever oppgir 33 prosent at de i stor eller svært stor grad har tilgang, mens omtrent like mange (36 prosent) mener de i liten grad har det.
Tilsvarende finner vi signifikante forskjeller i skolelederes vurdering av kompetanse i tospråklig opplæring etter skolestørrelse. Ved skoler med under 100 elever oppgir en liten andel (10 prosent) at de i stor eller svært stor grad har tilgang til denne kompetansen. Omtrent halvparten indikerer at de ikke har tilgang i det hele tatt (49 prosent). Ved skoler med 100-299 elever oppgir omtrent halvparten (26 prosent) at de ikke har tilgang til denne kompetansen i det hele tatt, mens omtrent halvparten (49 prosent) på den andre siden sier de i liten grad har tilgang. Omtrent tre av ti svarer at de i stor eller svært stor grad har tilgang. Ved skoler med mer enn 300 elever oppgir 39 prosent at de i stor eller svært stor grad har tilgang til kompetanse i tospråklig opplæring. De som mener de ikke har tilgang i det hele tatt utgjør 20 prosent.
Det er også signifikante forskjeller i kompetanse i håndtering av migrasjonsrelaterte utfordringer (som traumer). I skoler med under 100 elever oppgir en liten andel (5 prosent) at de i stor grad har tilgang til denne kompetansen. Over halvparten indikerer at de ikke har tilgang til denne kompetansen i det hele tatt (59 prosent). Ved skoler med 100-299 elever er det 39 prosent som oppgir at de ikke har tilgang til denne kompetansen i det hele tatt. Videre svarer 14 prosent mener at de i stor grad har tilgang. I skoler med mer enn 300 elever oppgir 24 prosent at de i stor grad har tilgang. De som mener de ikke har tilgang i det hele tatt utgjør 22 prosent.
Vi finner også signifikante forskjeller i kompetanse i flerkulturell pedagogikk. I skoler med under 100 elever oppgir en liten andel (8 prosent) at de i stor grad har tilgang til denne kompetansen. Omtrent halvparten indikerer også at de ikke har tilgang i det hele tatt (42 prosent). Ved skoler med 100-299 elever er det et 29 prosent som oppgir at de ikke har tilgang til kompetanse i flerkulturell pedagogikk i det hele tatt, mens omtrent halvparten (54 prosent) sier de i liten grad har tilgang.
I skoler med mer enn 300 elever oppgir 33 prosent at de i stor eller svært stor grad har tilgang. De som mener de ikke har tilgang i det hele tatt utgjør ti prosent.
Videre er det signifikante forskjeller i tilgang til kompetanse i andrespråkpedagogikk etter grunnskolestørrelse. Ved små skoler (under 100 elever) oppgir 16% av skolelederne at de i stor eller svært stor grad har tilgang på kompetanse i andrespråkpedagogikk. For store skoler (300 elever og over) gjelder dette en langt større andel - 49% av skolelederne oppgir at de i stor eller svært stor grad har tilgang på kompetanse i andrespråkpedagogikk. Oppsummert indikerer denne analysen et klart mønster hvor større skoler generelt har bedre tilgang til kompetanse sammenliknet med mindre skoler over flere områder inkludert morsmålsopplæring, tospråklig opplæring, håndtering av migrasjonsrelaterte utfordringer, flerkulturell pedagogikk, og andrespråkpedagogikk.
Når vi ser på grunnskoler ut fra plassering på sentralitetsindeksen, er svarfordelingen illustrert i figur 9.26. Vi finner betydelige forskjeller på tilgang til forskjellige kompetanser hos lærere. Når det gjelder kompetanse i tospråklig opplæring i fag angir 42 prosent av skolelederne i de mest sentrale kommunene at de i stor eller svært stor grad har tilgang, men 19 prosent gir uttrykk for å ikke ha tilgang i det hele tatt. I mellomsentrale kommuner rapporterer 45 prosent av skolelederne at de i liten grad har tilgang på denne kompetansen hos lærerne, mens 35 prosent oppgir at de ikke har tilgang i det hele tatt. Skolelederne i de minst sentrale kommunene viser samme svarmønster som i de mellomsentrale kommunene. Halvparten (49 prosent) av skolelederne hevder at de i liten grad har tilgang på denne kompetansen, mens 34 prosent mener de ikke har tilgang i det hele tatt.
Tilgangen på kompetanse i andrespråkpedagogikk ser omtrent likt ut på tvers av kommuner uavhengig av deres plassering på sentralitetsindeksen. Skolelederne som indikerer at de har lite tilgang på denne kompetanse utgjør 48 prosent i de mest sentrale kommunene, 49 prosent i de mellomsentrale kommunene og 41 prosent i de minst sentrale kommunene. De som har rapportert at de i stor eller svært stor grad har tilgang på denne kompetansen utgjør 41 prosent i de mest sentrale kommunene, 27 prosent i de mellomsentrale kommunene og 30 prosent i de minst sentrale.
På svaralternativet om kompetanse i morsmålsopplæring svarer 32 prosent av skoleledere i mest sentrale kommuner at de har tilgang i stor og svært stor grad. De som ikke har tilgang til denne kompetanse utgjør 35 prosent. I mellomsentrale kommuner svarer 16 prosent at de i stor eller svært stor grad har tilgang. Skoleledere som oppgir å ikke ha tilgang i det hele tatt utgjør 47 prosent. I de minst sentrale kommunene indikerer 14 prosent at de i stor eller svært stor grad har tilgang. En stor andel, 64 prosent, rapporterer at de ikke har tilgang i det hele tatt. Skolelederne i de mest sentrale kommunene som har rapportert om de i stor eller svært stor grad har tilgang på kompetanse i flerkulturell pedagogikk utgjør 30 prosent, og de som har tilgang i liten grad utgjør 57 prosent. Blant skolelederne i de mellomsentrale kommuner indikerer 52 prosent at de i liten grad har tilgang på denne kompetansen hos lærerne, og 30 prosent oppgir at de ikke i det hele tatt har tilgang. I de minst sentrale kommunene svarer 57 prosent at de i liten grad har tilgang, mens 33 prosent oppgir at de ikke i det hele tatt har tilgang.
Til slutt, når det gjelder tilgang på kompetanse i migrasjonsrelaterte utfordringer som traumer, svarer 22 prosent av skolelederne i de mest sentrale kommunene at de i stor grad har tilgang, mens 44 prosent angir at de i liten grad har det, og 33 prosent svarer at de ikke har tilgang i det hele tatt. I mellomsentrale kommuner indikerer 51 prosent at de i liten grad har tilgang til denne kompetansen, mens 32 prosent hevder at de ikke har tilgang i det hele tatt. I de minst sentrale kommunene indikerer 42 prosent at de i liten grad har tilgang til denne kompetanse hos lærere, mens en stor andel, 54 prosent, hevder at de ikke har tilgang i det hele tatt til denne kompetanse hos lærerne.
Det er signifikante forskjeller i skoleeieres vurdering av tilgang på kompetanse i håndtering av migrasjonsrelaterte utfordringer som for eksempel traumer etter kommunestørrelse. Dette er illustrert i figur 9.27. Blant kommunene med under 5000 innbyggere oppgir en liten andel (11 prosent) at de i stor grad har tilgang til denne kompetansen, mens over halvparten (66 prosent) svarer at de i liten grad har det og 22 prosent at de ikke har tilgang i det hele tatt. I kommuner med 5000 til 19 999 innbyggere er det en liten andel (9 prosent) som oppgir at de ikke har tilgang til denne kompetansen i det hele tatt, mens en høy andel (74 prosent) sier de i liten grad har tilgang. Skoleeiere som oppgir å i stor grad av tilgang på denne kompetansen hos lærerne utgjør 17 prosent. I kommuner med mer enn 20 000 innbyggere oppgir 37 prosent at de i stor grad har tilgang, mens 58 prosent mener de har det i liten grad. De som mener de ikke har tilgang i det hele tatt utgjør fem prosent.
Når vi ser på skoleeiere ut fra plassering på sentralitetsindeksen (figur 9.28), finner vi betydelige forskjeller i tilgang på kompetanse i migrasjonsrelaterte utfordringer (som traumer). Blant de mest sentrale kommunene indikerer 50 prosent at de i stor grad har tilgang på kompetanse i migrasjonsrelaterte utfordringer, mens 33 prosent i liten grad har tilgang. Kun 17 prosent gir uttrykk for å ikke ha tilgang på denne kompetanse i det hele tatt. Blant de mellomsentrale kommunene er det 73 prosent som har krysset av for at de liten grad har tilgang på denne kompetansen, sammenliknet med 66 prosent av de minst sentrale kommunene.
9.7 Tilgang på kompetanse hos øvrig personale
I denne delen av undersøkelsen spurte vi grunnskoleledere og skoleeiere på om de har tilgang på kompetanse hos øvrig personale når det gjelder andrespråkpedagogikk, tospråklig opplæring i fag, flerkulturell pedagogikk, morsmålsopplæring og håndtering av migrasjonsrelaterte utfordringer som traumer. Svarene er illustrert i påfølgende figurer, og det er betydelige forskjellige mellom respondentgrupper. På kompetanse i morsmålsopplæring, illustrert i figur 9.29, svarer halvparten (54 prosent) av grunnskolelederne at de ikke har tilgang på denne kompetansen i det hele tatt, mens 37 prosent oppgir at de i liten grad har det. Ti prosent oppgir at de i stor eller svært stor grad har tilgang på denne kompetansen.
Skoleeiere gir et annet bilde. Her svarer en stor andel at de i liten grad har tilgang på kompetanse i morsmålsopplæring hos øvrig personale (74 prosent), mens 11 prosent mener de i stor eller svært stor grad har slik tilgang. Det er 14 prosent som mener de ikke har tilgang på denne kompetansen i det hele tatt hos øvrig personale.
På kompetanse i tospråklig opplæring i fag hos øvrig personalet, som er vist i figur 9.30, svarer omtrent halvparten av grunnskolelederne at de ikke har tilgang på kompetanse hos øvrig personale i det hele tatt (46 prosent). Omtrent like mange oppgir at de i liten grad har tilgang (44 prosent), mens ti prosent sier de har det i stor eller svært stor grad. Blant skoleeierne svarer en stor andel at de i liten grad har tilgang på denne kompetansen (74 prosent), mens ti prosent mener de har det i stor eller svært stor grad. Blant disse er det 16 prosent som mener de ikke har tilgang i det hele tatt.
Når det gjelder kompetanse i håndtering av migrasjonsrelaterte utfordringer som traumer hos øvrig personale, illustrert i figur 9.31, svarer omtrent halvparten av grunnskolelederne at de ikke har tilgang på kompetanse i det hele tatt (47 prosent). Omtrent like mange oppgir at de i liten grad har tilgang (46 prosent), mens syv prosent sier de i stor eller svært stor grad har det. Blant skoleeierne svarer en stor andel at de i liten grad har tilgang på kompetanse hos øvrig personale (65 prosent), mens 17 prosent mener de i stor grad har tilgang, og 18 prosent at de ikke har tilgang i det hele tatt.
Når det gjelder tilgang på kompetanse i flerkulturell pedagogikk hos øvrig personale er svarfordelingen vist i figur 9.32. Det kan se ut til at denne kompetansen ikke er tilgjengelig hos øvrig personale for 42 prosent av grunnskolelederne i det hele tatt, mens like mange oppgir de i liten grad har tilgang (48 prosent). Kun ti prosent gir uttrykk for at de i stor grad har tilgang på denne kompetansen. Blant skoleeierne svarer en stor andel at de i liten grad har tilgang på denne kompetansen hos øvrig personale (65 prosent), mens 13 prosent mener de i stor grad har kompetanse. Bortimot én av fire (22 prosent) mener de ikke har tilgang på kompetanse i flerkulturell pedagogikk hos øvrig personale i det hele tatt.
Tilgang til kompetanse i andrespråkpedagogikk hos øvrig personale er vist i figur 9.33. Vi ser at denne kompetansen ikke er tilgjengelig hos øvrig personale for omtrent halvparten av grunnskolelederne (47 prosent) i det hele tatt, mens like mange oppgir de i liten grad har kompetanse (44 prosent). Kun ni prosent sier at de i stor grad har tilgang. Blant skoleeierne svarer en stor andel at de i liten grad har tilgang på denne kompetansen hos øvrig personal (69 prosent), mens åtte prosent mener de har det i stor grad. Igjen svarer rundt en fjerdedel av skoleeierne (23 prosent) at de ikke har tilgang på kompetanse i andrespråkpedagogikk hos øvrig personale i det hele tatt.
Det er videre betydelige forskjeller i vurderingen av tilgang på kompetanse hos øvrig personale i morsmålsopplæring blant grunnskoleledere etter skolestørrelse. Figur 9.34 viser at en liten andel (9 prosent) skoleledere ved skoler med under 100 elever oppgir at de i stor eller svært stor grad har tilgang til denne kompetanse. En stor andel indikerer at de ikke har tilgang til denne kompetansen i det hele tatt (71 prosent). Ved skoler med 100-299 elever er det over halvparten (57 prosent) som oppgir at de ikke har tilgang til denne kompetanse i øvrig personale i det hele tatt. En liten andel skoleledere (8 prosent) ved disse oppgir at de i stor grad har tilgang på kompetanse i morsmålsopplæring hos øvrig personale. Ved skoler med mer enn 300 elever oppgir kun 11 prosent av skolelederne at de i stor eller svært stor grad har tilgang på denne kompetansen. De som mener de ikke har tilgang i det hele tatt utgjør 39 prosent.
Det er videre signifikante forskjeller i vurderingen av tilgang på kompetanse i tospråklig opplæring i fag hos øvrige personalet mellom grunnskoleledere etter skolestørrelse. Ved skoler med under 100 elever oppgir en liten andel (10 prosent) at de i stor eller svært stor grad har tilgang til denne kompetanse hos øvrig personale. En stor andel indikerer at de ikke har tilgang til denne kompetansen hos øvrig personale i det hele tatt (60 prosent). Ved skoler med 100-299 elever er det omtrent halvparten (47 prosent) som oppgir at de ikke har tilgang til denne kompetanse i det hele tatt. En liten andel (9 prosent) anser at de i stor grad har tilgang. Ved skoler med mer enn 300 elever oppgir kun ni prosent at de i stor grad har tilgang på kompetanse i tospråklig opplæring hos øvrig personale. De som mener de ikke har tilgang i det hele tatt utgjør 36 prosent.
Vi finner også betydelige forskjeller i vurderingen av tilgang på kompetanse i håndtering av migrasjonsrelaterte utfordringer som traumer hos øvrige personalet mellom grunnskoleledere etter skolestørrelse. Ved skoler med under 100 elever oppgir en liten andel (3 prosent) at de i stor grad har tilgang til denne kompetansen, sammenliknet med en stor andel som indikerer at de ikke har tilgang til denne kompetansen hos øvrig personale i det hele tatt (63 prosent). Ved skoler med 100-299 elever oppgir halvparten (51 prosent) at de ikke har tilgang til denne kompetanse i det hele tatt, mens en liten andel (8 prosent) gir uttrykk for at de i stor grad har tilgang. I skoler med mer enn 300 elever oppgir kun ni prosent at de i stor grad har tilgang på kompetanse i håndtering av migrasjonsrelaterte utfordringer hos øvrig personale. De som mener de ikke har tilgang i det hele tatt utgjør 33 prosent.
Videre er det signifikante forskjeller i tilgang på kompetanse i flerkulturell pedagogikk hos øvrige personalet blant grunnskoleledere etter skolestørrelse. Ved skoler med under 100 elever oppgir en liten andel (5 prosent) at de i stor grad har tilgang til denne kompetansen, mens over halvparten indikerer at de ikke har tilgang til denne kompetansen hos øvrig personale i det hele tatt (56 prosent). Ved skoler med 100-299 elever er det omtrent halvparten (45 prosent) som oppgir at de ikke har tilgang til denne kompetansen i det hele tatt. En liten andel (10 prosent) hevder at de i stor grad har tilgang. I skoler med mer enn 300 elever oppgir kun 12 prosent at de i stor grad har tilgang. De som mener de ikke har tilgang på kompetanse i flerkulturell pedagogikk hos øvrig personale i det hele tatt utgjør 30 prosent.
Vi finner på samme måte signifikante forskjeller i vurderingen av kompetanse i andrespråkpedagogikk hos øvrige personalet blant grunnskoleledere etter skolestørrelse. Ved skoler med under 100 elever oppgir en liten andel (5 prosent) at de i stor eller svært stor grad har tilgang til denne kompetansen hos øvrig personal, sammenliknet med en stor andel som indikerer at de ikke har tilgang til denne kompetansen i det hele tatt (65 prosent). Ved skoler med 100-299 elever gir halvparten (50 prosent) uttrykk for at de ikke har tilgang til denne kompetansen hos øvrig personal i det hele tatt, mens en liten andel (8 prosent) svarer at de i stor grad har tilgang. Ved skoler med mer enn 300 elever oppgir kun 14 prosent at de i stor eller svært stor grad har tilgang på kompetanse i andrespråkpedagogikk hos øvrig personale. De som mener de ikke har tilgang i det hele tatt utgjør 33 prosent.
Oppsummert reflekterer svarene en tydelig at små skoler med færre enn 100 elever rapporterer konsekvent lav tilgang til nødvendig kompetanse, med høye andeler av skoleledere som indikerer mangel på kompetanse i morsmålsopplæring, tospråklig opplæring, håndtering av migrasjonsrelaterte utfordringer, og flerkulturell pedagogikk. I motsetning til dette viser større skoler med mer enn 300 elever en noe bedre tilgang til disse kompetanseområdene, selv om en betydelig andel fortsatt rapporterer om mangler.
Til slutt finner vi også signifikante forskjeller i kompetanse i håndtering av migrasjonsrelaterte utfordringer som traumer hos øvrig personal blant grunnskoleledere etter kommunens plassering på sentralitetsindeksen. Svarene er illustrert i figur 9.35. Blant grunnskoleledere i de mest sentrale kommunene oppgir 50 prosent at de i liten grad har tilgang til denne kompetansen os øvrig personal, sammenliknet med 48 prosent i de mellomsentrale kommunene, og 34 prosent i de minst sentrale kommunene.
9.8 Oppsummering
Alle kommunale skoleeiere rapporterer å ha tatt imot ukrainske barn og unge, mens 63 prosent av skoleledere ved grunnskoler sier de har mottatt eller gir opplæring til disse elevene som er en økning på 13 prosent siden høsten 2023.
Omtrent alle kommunale skoleeiere rapporterer at ukrainske barn og unge mottar et fullverdig opplæringstilbud innen tre måneder fra ankomst.Av skolelederne oppgir 78 prosent at ukrainske barn og unge mottar et fullverdig opplæringstilbud.
Rundt tre av ti (33 prosent) kommunale skoleeiere og to av ti av skoleledere (25 prosent) ved grunnskoler oppgir at skoler organiserer opplæring i egen klasse for nyankomne elever. I tillegg oppgir 49 prosent av skolelederne ved grunnskoler at det organiseres opplæring i ordinære klasser.
Omtrent halvparten av skolelederne i grunnskole (45 prosent) oppgir at de organiserer opplæringstilbud etter et delt opplegg i både ordinær klasse og i innføringstilbud. Andelen skoleeiere som svarer det samme er 62 prosent.
Rundt halvparten (46 prosent) av skoleeierne og 28 prosent av skolelederne ved grunnskoler sier at de vil ha kapasitet til å gi et fullverdig opplæringstilbud til nyankomne ukrainske barn og unge i framtiden.
En betydelig andel (57 prosent) av skolelederne og (50 prosent) av skoleeierne rapporterer utfordringer med mangel på antall lærere, mens 70 prosent av skolelederne og 74 prosent av skoleeierne rapporterer utfordringer med mangel på lærere med relevant kompetanse.
I framtiden mener 87 prosent av skolelederne at mangel på lærere med relevant kompetanse vil være en utfordring, mens 67 prosent rapporterer mangel på antall lærere som en framtidig utfordring.
To av ti (21 prosent) av skolelederne i grunnskoler rapporterer at de har kompetanse i morsmålsopplæring i stor eller svært stor grad, mens 32 prosent sier de har det i liten grad.